Dat ik mij met de volgende blogpost niet populair zal maken bij andere fotografen is niet te vermijden… De laatste weken zie ik steeds meer oproepen verschijnen voor minisessies voor communieshoots. Hoewel een groot deel van mijn cliënteel mij boekt voor het fotograferen van kinderen of families, organiseer ik dit liever niet voor communies. Maar waarom niet? 

Laat kinderen kinderen zijn

Een minisessie wil zeggen dat de shoot binnen een korte termijn van meestal 30 minuten moet plaatsvinden. Voor kinderen vind ik dit persoonlijk te weinig tijd. Een kind, maar ook een volwassene heeft vaak tijd nodig om te “ontdooien” en volledig zich zelf te zijn. Vaak hebben ze een outfit aan waar ze “voorzichtig” mee moeten zijn, waar ze zich iets minder comfortabel in voelen of hebben ze al stress om voor de lens te staan. Voeg daarbij nog extra tijdsdruk aan toe… Ik moet het niet uitleggen toch? 

“een communieshoot doen ze enkel omdat het moet”

Tijdens een webinar onlangs kreeg ik te horen dat klanten een communieshoot enkel boeken omdat dit “moet”. Het hoort er nu éénmaal bij… De kaartjes, de geschenkjes voor peter en meter… Maar wat als we van die communieshoot nu een leuke ervaring maken? Wat als je tijdens deze shoot ondertussen ook wat extra foto’s met de broers of zussen kan maken? Wat als je tijdens deze shoot vlug even een leuke familiefoto kan maken? Dit alles is bijna  onmogelijk bij een minisessie…  

Spontaniteit

Tijdens een shoot staat voor mij het kind centraal en vooral hoe het kind zich voelt. Een kind moet zichzelf kunnen zijn en jij moet hem/haar ook meteen herkennen op de foto’s. Niet alleen in uiterlijk maar ook op vlak van typische trekjes. Spontaniteit is voor mij het belangrijkste onderdeel van de shoot. Zal ik mij daardoor gedragen als een clown ten opzichte van de kinderen? Mogelijks… Werkt dit? ALTIJD!

Persoonlijke aanpak

Last but not least… Bij minisessies verliest de shoot heel vaak zijn persoonlijk karakter… Geen babbeltje vooraf, geen korte nabespreking nadien. Deze korte gesprekken zijn voor mij net cruciaal om mijn klanten beter te leren kennen, maar vooral om beter in te kunnen spelen op hun wensen en noden. Als fotograaf leer je op die momenten net ook jouw sterktes en zwaktes kennen. Klanten zullen dan aangeven wat ze te kort kwamen of net waar ze volledig fan van zijn. Door deze tips kan je als fotograaf blijven groeien. 

een absolute no go? 

Zijn minisessies dan echt een no go? Natuurlijk niet! Een minisessie kan een perfecte aanvulling zijn of is ideaal bij veel tijdsdruk. Bijvoorbeeld voor kerstkaartjes, foto’s met een bepaald thema of een portretfoto. Zo kan je tijdens een mini sessie vaak genieten van specifieke decors en bepaalde settings. Raad ik minisessies dus af? Absoluut niet. Maar besef dat een mini sessie voor- en nadelen heeft waar je steeds rekening mee moet houden.  

Heb je nog nood aan een communieshoot? Informeer dan vandaag nog naar de mogelijkheden!