De afgelopen jaren is de populariteit van de autosport enkel maar blijven stijgen. We konden vooral een stijging vaststellen bij jonge meisjes. Maar wat is nu de oorzaak van deze stijging? Hoewel velen beweren dat de populariteit vooral te wijten is aan het feit dat het deelnemersveld bij Formule 1 bestaat uit voornamelijk jonge aantrekkelijke mannen, zijn er meerdere verklaringen terug te vinden. Zo lanceerde Netflix in 2019 de serie “Drive to Survive”, werden er talrijke biografie√ęn gepubliceerd en kwam in 2021 de boekenreeks “Dirty Air” uit.

Tot voor enkele maanden geleden was de boekenreeks “Dirty Air” voor mij een onbekend gegeven. Deze fictieve reeks vertelt over de romances en intriges binnen de Formule 1. Maar hoe heeft zo een boekenreeks nu invloed op de populariteit van Formule 1? Ik sprak met Justine, een vriendin, bij wie het verhaal startte met de boeken en die onlangs haar eerste stappen op het circuit zette.

#BOOKTOK

Booktok? Voor sommigen doet het een belletje rinkelen, voor anderen dan weer niet. Booktok is een hashtag die gebruikt wordt op TikTok om weetjes, feiten, verhalen… te delen die betrekking hebben op boeken. Justine was als fervent lezer en social media fanaat natuurlijk aanwezig op deze kant van TikTok.

Zo kwam zij voor het eerst in aanraking met de boekenreeks “Dirty Air”. Na heel wat positieve feedback besloot ze in februari 2022 deze boeken aan te kopen en te lezen. Helemaal overtuigd van deze leuke boekenreeks leerde ze tal van nieuwe termen kennen. Begrippen zoals “Pole Position” en “DRS” waren volledig onbekend voor haar. Met de hulp van ieders goede vriend Google kon ze al een heel eind verder.

NETFLIX

Enkele maanden verstreken en getriggerd door de boeken, besloot ze om Drive to Survive te bekijken op Netflix. De autosport dringde meer en meer tot haar door. Toch waren het niet meteen de auto’s die haar fascineerden, maar vooral het verhaal achter de schermen. Als studente psychologie is het daarom misschien ook niet verwonderlijk dat ze meteen begon met alles te analyseren, ze vroeg zich af of er voldoende ondersteuning was en wat de procedures waren bij een crash of ontslag op psychologisch vlak.

Doorheen het jaar begon ze actiever het seizoen te volgen, intriges achter de schermen op te zoeken en ook haar nieuwsoverzicht op social media werd vaak gedomineerd door Formule 1 gerelateerde informatie.

HET CIRCUIT

Onlangs zette ze met dank aan autosportwereld.be haar eerste stappen op het circuit. Autosportwereld.be gaf namelijk gratis duo-tickets weg voor de DTM-wedstrijd in Spa Francorchamps. Deze kans liet ze niet liggen en ze stuurde meteen een mailtje en ontving in sneltempo de twee kaarten in haar mailbox. Enkele dagen later was het zover en kon ze het circuit bezoeken.

Het verhaal van Justine is een verhaal van “papier naar passie”. Alles begon bij het lezen van een boek en groeide verder uit tot een interesse waarmee ze, vaak ook onbewust, dagelijks mee geconfronteerd wordt. De invloeden van een serie, boek of film zijn dan ook niet te onderschatten voor eender welke sport of discipline.

 

Werd je door dit artikel getriggerd om zelf de boeken te lezen?
Klik dan op onderstaande link! Ik kreeg de eerste twee boeken alvast cadeau van Justine.

Nu is het enkel nog een kwestie van tijd ūüėČ