Het gezin Rozendaal ademt autosport. Inderdaad, het gezin… Janine en Jack Rozendaal zijn twee gedreven piloten die ik leerde kennen op de 24h van Zolder. Dochter Janine nam namelijk deel aan de 24h van Zolder dankzij Xwift Racing Events, terwijl vader Jack achter de schermen aan de slag ging als hoofdmonteur van de “roze” wagen. Maar hoe heeft Janine deze passie geërfd van haar vader Jack?

JACK ROZENDAAL

De 49-jarige Jack Rozendaal haalde in 1998 zijn racelicentie, dit in een tot raceauto omgebouwde Golf 1. In 2002 bleef hij verder werken aan deze “hobby” en kocht hij een Porsche 964 die hij opnieuw ombouwde tot een racewagen. Het startschot was gegeven… De passie voor Porsches zou nadien enkel nog groeien.

In de winter van 2006-2007 kocht hij zijn tweede Porsche, dit keer een Porsche 996 GT2 waarmee hij wedstrijden begon te rijden bij de DNRT, ACNN en Supercar Challenge (2007-2015). In 2017 kocht hij zijn huidige racewagen, de Porsche 944 die hij heeft omgebouwd tot de wagen die het nu is. Met deze laatste wagen rijden Jack en Janine nu hun competities.

JANINE ROZENDAAL

De 18-jarige Janine Rozendaal was door de passie van haar vader al haar gehele leven terug te vinden op de verschillende circuits. Al van jongs af aan vond ze het fantastisch om haar vader en andere coureurs aan het werk te zien en droomde ze reeds van haar eerste rondes op het circuit.

Hoewel de meeste coureurs hun carrière lanceren dankzij het karten, is dit voor Janine nooit het geval geweest. Ze gingen regelmatig naar de kartbaan in de buurt, maar nooit op competitief vlak. In juli 2021 kon ze haar droom waarmaken op het circuit van Meppen (Duitsland), daar reed ze namelijk haar eerste trackday! In november 2021 behaalde ze, net zoals haar vader, haar racelicentie.

“HET CREËERT WEL EEN HECHTE EN SPECIALE BAND OM ZOIETS SAMEN TE KUNNEN DOEN. WE VULLEN ELKAAR AAN WAAR NODIG.”

Janine Rozendaal –

 

ONDER TOEZIEND OOG VAN PAPA

In 2018 nam Janine deel aan “The Girls On Track Karting Challenge”. Ondanks haar scherpe tijd, kon ze zich niet plaatsen bij de selectie. In juli 2021, kreeg ze na jaren van dromen eindelijk de kans om in een racewagen te stappen. Ze was meteen verkocht!

In 2022 nam ze opnieuw deel aan een competitie, namelijk Xwift Racing Ladies, daar haalde ze de selectie wel! Tijdens het volledige proces was haar vader er aan haar zijde om haar te steunen in haar grote droom.

“ONZE EERSTE RACE SAMEN”

Op 17 april 2022 was het eindelijk zover op het circuit van Zandvoort. De eerste race van Janine maar ook de eerste race waar Janine en Jack samen aan de start kwamen in de Porsche 944 bij de ADPCR (Porsche Club Racing). De dag startte met een kwalificatie van 15 minuten, gevolgd door 3 springraces van 20 minuten.

Tijdens de kwalificatie reden ze beiden enkele rondes, de race verdeelden ze echter onder elkaar. Janine nam race 1 en race 3 voor haar rekening. Tijdens race 1 leerde ze enorm veel bij en was ze best wel tevreden van haar resultaat, bij race 3 moesten ze jammergenoeg eerder stoppen door mechanische problemen.

“IK VOND HET SPANNENDER DAT M’N DOCHTER IN DE AUTO ZAT DAN DAT IK ZELF MOEST RIJDEN.” 

– Jack Rozendaal –

24H VAN ZOLDER

De 24h van Zolder was zowel voor Jack als Janine een heel speciale ervaring. Janine was één van de pilotes van de Xwift Racing Ladies, terwijl haar vader de rol van hoofdmonteur op zich nam voor deze wagen. Dat haar vader er helemaal voor ging was een niet te missen feit. Hij moest en zou de auto zo goed mogelijk aan de start brengen. Net zoals iedereen, maar hij misschien nog iets meer, wou hij dat het team de 24h uit zou rijden en het podium zou bereiken. Door zijn enthousiasme was Jack niet te stoppen… De dagen voor de race ging hij tot uren in de nacht door en tijdens de race sliep hij geen seconde… Hij dacht samen met het team mee om het beste uit zowel het team als de wagen te halen.

Tijdens Janine haar nachtstint communiceerde ze met haar vader via de radio. Door zijn enthousiasme kon ze hem bijna niet begrijpen. Als Jack enthousiast is, gaat hij namelijk altijd heel snel spreken, voeg daarbij nog eens de niet al te zuivere communicatie van een boardradio aan toe en het is meteen nog een stuk moeilijker. Dat het team uiteindelijk een tweede plaats behaalde was een kers op de taart. Janine en Jack kunnen Xwift Racing Events (Pieter, de mechaniekers en het volledige team) niet genoeg bedanken. Deze ervaring kan niemand nog van hun afpakken en zal de komende jaren nog veel verteld worden!

IN DE TOEKOMST ZOUDEN WE HEEL GRAAG EEN ENDURANCE RACE SAMEN WILLEN RIJDEN. DAT LIJKT MIJ ECHT ENORM LEUK OM SAMEN TE KUNNEN DOEN.”

Janine Rozendaal –