Exact een jaar geleden stond ik op het punt om de (auto)fotografie volledig achter mij te laten. Een jaar later kan ik zeggen dat exact dat moment één van de belangrijkste kantelmomenten was voor mijn fotografie. Dat er veel kan veranderen op één jaar is zeker, maar vooral, je moet blijven geloven in jezelf en je omringen met de juiste mensen.  

GA IK NOG DOOR?

Op 16 september 2022 stond ik op het punt de handdoek in de ring te gooien. De gehoopte positieve reacties die ik elke keer opnieuw probeerde na te streven, bleven uit (op het eeuwige enthousiasme van enkele vrienden en familie na). Op een bepaald moment liet ik dit gebrek aan erkenning mijn marktwaarde bepalen voor klanten. Koppel daaraan nog eens het niet kunnen voldoen aan de wensen van een klant (of het gevoel hiervan), dan verlies je als fotograaf de moed om te blijven doorgaan met jouw passie.

INVESTEREN IN JEZELF

Dat dit kantelmoment “de schop onder mijn kont” was die ik nodig had, valt niet te ontkennen. Maar ook de steun van vrienden en enkele voormalige klanten (die ondertussen vrienden waren geworden), zorgden ervoor dat ik niet bij de pakken bleef zitten. Ik besloot te investeren in mezelf en in mijn zaak. Zo volgde ik opleidingen bij All Nature Photography, Ellen Sonck en Foscofotografie om mijn fotografie naar een hoger level te tillen. Verder besloot ik mijn jaar ook anders in te delen.

ANDERE KEUZES

In 2022 bevond ik mij tijdens de weekends heel vaak op het circuit. Dit bracht natuurlijk twee gevolgen met zich mee, niet alleen had ik amper tijd voor het uitvoeren van andere shoots, zo dachten ook veel (potentiële en bestaande) klanten dat ik niet langer actief was binnen de andere takken van fotografie. Eind 2022 besloot ik daarom om andere prioriteiten te stellen. Zo zouden raceweekends een aanvulling worden van mijn agenda (tenzij ik een aanvraag tot fotografie op het circuit had ontvangen).

AUTOSPORTWERELD

Door mijn prioriteiten anders te leggen, koos ik ook vaker zelf mijn raceweekends uit om meer ervaring op te doen en mezelf uit te dagen. Hoewel ik tijdens deze weekends vaak geen klanten had, kon ik mezelf blijven uitdagen tot nieuwe dingen en was er geen angst tot falen. Zo koos ik in 2023 voor wedstrijden zoals de 24h series te Spa, GT4 Spa en de 24h of Zolder om in mezelf te investeren. Dankzij Autosportwereld kreeg ik de kans om mijn foto’s te tonen aan een groter publiek, maar ook mijn collega fotografen bij autosportwereld gaven mij talrijke tips mee (bedankt Roel, Joachim, Dave en Benny!).

KRUISBESTUIVING

2023 heeft mij doen inzien dat een evenwicht binnen de fotografie voor mij noodzakelijk is. De afwisseling zorgt ervoor dat je in verschillende situaties en met verschillende mensen leert werken. Afgelopen jaar ben ik niet alleen gegroeid op het vlak van automotive fotografie, maar tilde ik ook mijn gezinsfotografie en dierenfotografie naar een hoger niveau. Verder kon ik een grotere potentiële doelgroep aanspreken omdat ik op meerdere plaatsen actief was en meer mensen leerde kennen.

BEDANKT

Toch zijn er een paar mensen die ik enorm moet bedanken voor het blijvende vertrouwen in mij als Freelance Automotive Fotograaf. Bedankt Gregory (Kronos), Simon (SGRT), Kjell (Klassiek Tour 9600), Bert en Julo (Kruishoutem Classic Tour) en Marcella en Olivier (M&D Racing) om in mij te geloven en beroep te doen op mijn diensten. Ook nogmaals een dikke merci aan Joost van Autosportwereld voor alle kansen. Maar ook de mensen dicht bij mij zoals Floris, Tine en mijn mama moet ik bedanken om er mij op te wijzen dat één tegenslag mijn verhaal niet doet eindigen.

REMEMBER THIS

Het belangrijkste dat je moet onthouden uit dit artikel is dat je steeds moet blijven geloven in jezelf en je moet omringen met de juiste mensen. Maar investeren in jezelf en in jouw capaciteiten is minstens even belangrijk. Exact één jaar na mijn kantelpunt heb ik meer ervaring, meer kennis en vooral mijn eigen waarde leren kennen. Schrijf jezelf niet af door in tegenslag, maar gebruik deze als leerschool.