Vrijwel elke fotograaf zal altijd de voorkeur geven aan een echte camera, maar deze heb je natuurlijk niet altijd bij de hand. Je telefoon daarentegen wel! Gelukkig kun je met de meeste smartphones tegenwoordig ook fantastische foto’s maken. De specificaties van de recentste iPhones zijn hier het perfecte voorbeeld van. Met deze telefoons kun je dus in principe ook echt prachtige foto’s maken. Maar dan is het wel handig om je goed te verdiepen in de mogelijkheden.

HET RASTER

Ga naar de instellingen van jouw iPhone. Als je kijkt bij de camera instellingen, dan vind je hier de mogelijkheid om een “raster” aan te zetten. Dit raster kan als hulpmiddel worden gebruikt bij het maken van composities voor je foto’s. Zodra dit ingeschakeld is wordt je scherm verdeeld in 3 horizontale en 3 verticale vlakken. Dit grid kun je gebruiken om de personen of objecten op de foto te positioneren.Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk een rechte horizon maken in je foto en je kunt je onderwerp op een kruispunt zetten voor extra dynamiek in je foto.

LIVE FOTO’S

Maak je vaak foto’s van kinderen of huisdieren? Dan weet je als geen ander dat het niet simpel is om in één keer een mooie foto te maken. Ze zitten niet stil, kijken gek of zijn alweer afgeleid. Gelukkig heeft Apple hier een slimme oplossing voor gevonden. Namelijk: de live foto’s. Als je deze functie activeert zal je iPhone van iedere foto die je neemt een kleine video maken. Vervolgens kun je per ‘frame’ de beste foto uitkiezen. Ideaal om op een makkelijke manier foto’s te maken van bewegende onderwerpen.

EXPERIMENTEER

Gebruik de kracht van een smartphone camera! Wil je in de natuur fotograferen met je iPhone? Dan komt misschien de groothoek lens enorm van pas. Of de portretlens waarmee je mooie onscherpte in de achtergrond kunt creëren. Probeer alle instellingen en functies eens uit en kom er zo achter waar jouw iPhone camera écht goed in is. Mogelijke tips: neem een foto met de reflectie van een plas, gebruik jouw groothoeklens of neem een close-up shot!

LIGHTROOM MOBILE

Wil je jouw foto’s naar een hoger niveau tillen? Download dan de gratis Lightroom mobile app. Via deze applicatie kan je meer aan de foto aanpassen dan met jouw iPhone. Zo kan je de belichting aanpassen, kleuren wijzigen, logo’s toevoegen, curves gebruiken en zoveel meer! Wist je dat er voor deze mobile app ook vaak gratis presets te downloaden zijn? Zo ontdek je jouw eigen stijl en zorg je bijvoorbeeld voor een eenheid op jouw instagramfeed.

Zoals je ziet is er behoorlijk veel mogelijk met de camera van je telefoon. Fotograferen met de iPhone is dus het ideale alternatief voor de onverwachte momenten die je toch wilt vastleggen.