Je wil zelf beginnen fotograferen, maar hoe begin je hier nu aan? De belichtingsdriehoek is een handig hulpmiddel om beter te leren fotograferen. In deze driehoek vind je: diafragma, sluitertijd en ISO. Deze drie instellingen staan namelijk in verband met elkaar bij het maken van een technisch goede foto.

Een goede foto met de juiste belichting ontstaat niet vanzelf. Dit hangt af van de instelling van drie waarden: het diafragma, de sluitertijd en je ISO. In de belichtingsdriehoek komen deze drie instellingen samen. Pas je iets aan in je diafragma, dan heeft dit gevolgen voor de anderen waarden. Je zult dan ook iets moeten aanpassen aan de sluitertijd en/of de ISO instelling. Wanneer je fotografeert op de automatische stand, of in een bepaalde scène, dan zorgt jouw camera voor de juiste instellingen. Maar zodra je je camera in een handmatige stand gaat bedienen, en dus zelf alle instellingen regelt, is het belangrijk om de belichtingsdriehoek te begrijpen.

SLUITERTIJD

Met de sluitertijd regel je de snelheid waarmee de sluiter open en dichtgaat. In die tijd komt er licht op je sensor waardoor de foto gemaakt kan worden. Hoe korter de sluitertijd is, hoe minder licht er op je sensor kan vallen. Sluitertijd is een belangrijk gegeven als je gaat werken met bewegende onderwerpen. Een snelle sluitertijd is belangrijk om het onderwerp te doen ‘bevriezen’. Werk je met een trage sluitertijd bij een snel onderwerp dan zal deze een soort van bewegingswaas krijgen.

DIAFRAGMA

Met het diafragma bepaal je hoe groot de opening is waardoor het licht op je sensor valt tijdens de periode dat je sluiter openstaat. Een klein diafragma-getal is een grote opening. Terwijl een groot getal juist een kleine opening is. Hoe groter de opening (kleiner getal) hoe meer onscherpte je zult creëren in je foto. Wil je dus een foto nemen zoals de portretmodus op jouw Iphone? Werk dan met een klein diafragma-getal.

ISO-WAARDE

Met de ISO-waarde bepaal je de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe lager het getal, hoe minder lichtgevoelig. Wanneer je de ISO-waarde naar een groter getal zet, wordt je sensor lichtgevoeliger. Maar dit zorgt er ook voor dat je foto’s meer ruis krijgen. Ruis is een korrel in je foto die ervoor zorgt dat hij minder scherp is en je details minder goed zichtbaar zijn.

Is je foto bewogen, onscherp, te donker of te licht dan vind je het antwoord meestal bij deze drie waarden terug. Oefen er vooral op los, want oefening baart kunst!