Deze avond communiceerde W Series, de autosportcompetitie voor vrouwen, dat de laatste drie wedstrijden worden geschrapt door geldproblemen. Maar wat wil dit nu eigenlijk zeggen voor de autosportcompetitie voor vrouwen?

Hoewel W series communiceert dat ze het seizoen niet kunnen vervolledigen door een gebrek aan financiële middelen, geloven ze er toch heilig in dat ze in 2023 zullen terugkeren. Dat in de vrouwensport vaak minder geïnvesteerd wordt dan in mannensportteams wordt ook hier bevestigd door Topvrouw Catherine Bond Mui.

Dat vrouwen in de autosport vaak ondervertegenwoordigd zijn, kaartte ik reeds aan in een vorige blogpost. Maar toch vergat ik bestaande initiatieven zoals W Series uit te lichten. Maar met welke wagens rijden ze? Hoeveel verschil is er met een F1 wagen en kan dit initiatief ervoor zorgen dat vrouwen doorgroeien naar F1?

De wagens van W Series kunnen vergeleken worden met de F3 wagens van 2018 als we spreken over “power” en tijden. Op een circuit zoals de RedBull Ring zijn de gemiddeld 26 seconden trager dan een wagen uit F1. Momenteel zijn er nog geen vrouwen terug te vinden in F1, maar tot voor kort waren er ook weinig initiatieven die dit ondersteunden. In 2018 werden de W Series opgericht, deze serie die gelijke kansen geeft en de financiële barrières wegwerkt, was voor vele vrouwen de eerste stap in de goede richting. Laten we hopen dat de aankondiging van deze avond dus geen voorbode is voor volgend jaar, maar dat we volgend jaar kunnen genieten van een nieuw seizoen met nieuwe kansen!